Invloed van voedingsfactoren op HbA1c

27 september 2017

Het HbA1c kan niet alleen door de glucoseregulatie maar ook door andere voedingsfactoren worden beÔnvloed.

 

Het HbA1c (geglyceerd hemoglobine) wordt gebruikt om de bloedglucoseregulatie over een langere tijd te kunnen beoordelen bij patiŽnten met diabetes. Bij hogere bloedglucosewaarden stijgt het HbA1c.

Er zijn echter ook andere voedings- en leefstijlfactoren die invloed hebben op het HbA1c zoals de status van ijzer, vitamine B12 en foliumzuur, maar ook suppletie met ijzer, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C en vitamine E.

Daarnaast hebben roken en alcoholisme invloed op het HbA1c.

Voor het interpreteren van het HbA1c is het daarom belangrijk om rekening te houden met deze voedingsfactoren.

 

Meer informatie over de interpretatie van het HbA1c-gehalte treft u aan in het e-book Diabetes type 2.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.