Tienduizenden hartinfarcten en beroertes te voorkomen door minder zout

26 oktober 2015

Door het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen is aanzienlijke gezondheidswinst te boeken op het gebied van hart- en vaatziekten.

 

Vandaag promoveert Marieke Hendriksen op haar proefschrift Public health impact of salt reduction.

Door bewerkte voedingsmiddelen minder zout te maken of te vervangen door zoutarme alternatieven kunnen de komende jaren tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen. Dat stelt RIVM-wetenschapper Marieke Hendriksen in haar promotieonderzoek bij het RIVM en de Wageningen Universiteit.

Als de producenten de hoeveelheid zout in hun voedingsmiddelen halveren, krijgen Nederlanders volgens Hendriksen bijna 40% minder zout binnen. Dat zou de komende 20 jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen.

Soortgelijke cijfers heeft Hendriksen over alternatieve, zoutarme voedingsmiddelen. Als Nederlanders hun huidige eten laten staan en vervangen door die alternatieven, scheelt dat eveneens tienduizenden hartinfarcten en beroertes.

Het is voor het eerst dat is uitgerekend welke winst voor de volksgezondheid een verlaging van de zoutconsumptie oplevert. Wel is al veel langer bekend dat veel zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, één van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Van al het zout dat Nederlanders binnenkrijgen, komt 80% uit bewerkte voedingsmiddelen. De rest voegen zij zelf toe bij het koken. Alleen uit bewerkte voedingsmiddelen krijgen Nederlanders gemiddeld meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 g per dag.

Bron: RIVM

 

Meer informatie over zout en hart- en vaatziekten is te vinden in het e-book Alles over Natrium en chloor.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.