De dagelijkse inname van minimaal 10 g noten of pinda’s verlaagt het risico om te overlijden.
Mensen die minstens 10 g noten of pinda's per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die geen noten of pinda's eten.
De sterfteverlaging was het sterkst voor luchtwegaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband is bij mannen en vrouwen even sterk.
Pinda's vertonen een minstens zo sterk verband met sterfte als noten, maar het eten van pindakaas heeft geen verband met latere sterfte.
Pindakaas bevat naast gemalen pinda’s ook zout en plantaardige oliën met transvetzuren. Deze ingrediënten zouden volgens de onderzoekers het beschermend effect van pinda’s kunnen opheffen.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar.
De resultaten van het Maastrichtse onderzoek zijn online gepubliceerd in de International Journal of Epidemiology.
Bron: Universiteit Maastricht
Andere gerelateerde artikelen:
Bronnen |
|