Dieetbehandeling ondervoede patiënten in ziekenhuis kosteneffectief

2 juni 2015

De dieetbehandeling van ondervoede patiënten in het ziekenhuis door diëtisten levert jaarlijks veel op.

 

Bij oudere patiënten kan de besparing oplopen tot 78 miljoen euro per jaar. Bij patiënten met maag- of darmkanker kan 4 tot 42 miljoen euro worden bespaard en bij mensen met hoofd- en halskanker is dat 1,5 tot 3,8 miljoen.

SEO Economisch Onderzoek heeft dat berekend in opdracht van de OHDAZ (Overleg Hoofden Diëtetiek Academische Ziekenhuizen) en de NVD (Nederlandse Vereniging van Diëtisten). De berekeningen staan in het rapport De waarde van diëtetiek bij ondervoede patiënten in het ziekenhuis.

De individuele dieetbehandeling door diëtisten resulteert bij patiënten met verschillende aandoeningen in een verbetering van de kwaliteit van leven, een daling van het zorggebruik, een afname in de sterfte, een korter verblijf in het ziekenhuis en een besparing van zorgkosten.

De behandeling door diëtisten levert de maatschappij dus veel op, maar kost de ziekenhuizen geld. Dat komt doordat voor de ziekenhuizen de kosten van diëtisten bovenop de behandelkosten komen, terwijl de vergoeding niet stijgt.

De belangrijkste aanbeveling van het onderzoek is dan ook dat er voor ziekenhuizen een financiële prikkel moet komen om diëtisten vaker in te zetten. Dat moet lopen via het systeem van vergoedingen.

Bron: NVD

 

Andere artikelen over dit onderwerp:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.