Invloed van voeding op gezonde veroudering

8 augustus 2014

Voedingstekorten zijn een sleutelfactor in leeftijdsgebonden achteruitgang en handicaps terwijl een goede voeding het aantal jaren in goede gezondheid kan verhogen.

 

De Joint Research Centre (JCR) van de Europese Commissie heeft het rapport The role of nutrition in active and healthy ageing geschreven over de rol van voeding en voedingsstoffen in het bevorderen van een gezonde veroudering.

Europeanen > 65 jaar zijn de snelst groeiende leeftijdsgroep. Het aandeel 65-plussers groeit van de huidige 17,4% naar bijna 30% in 2060. De Europese Commissie wil het aantal gezonde jaren bij ouderen verhogen en de doelstelling is om 2 extra gezonde jaren toe te voegen in 2020.

Ondervoeding en tekorten aan microvoedingsstoffen (waaronder vitamines en mineralen) zijn een veelvoorkomend probleem bij ouderen. In het rapport wordt aangegeven dat het aantal interventiestudies waarbij het nut van vitamine- en mineralensupplementen is onderzocht momenteel beperkt is, maar dit wil niet zeggen dat supplementen niet effectief kunnen zijn.

In het rapport worden aanbevelingen gedaan om te komen tot leeftijdsspecifieke up-to-date aanbevelingen voor ouderen. Verder wordt geadviseerd om gevalideerde tools te ontwikkelen waarmee de effecten van voedingsinterventies gemeten kunnen worden.

Bron: Joint Research Centre of the European Commission

 

Meer informatie over vitamines en mineralen bij ouderen zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.