Vitamine D tekort: alleen marker voor slechte gezondheid?

13 december 2013

Welke conclusies kunt u trekken na de review over vitamine D in The Lancet Diabetes & Endocrinology?

 

Deze maand is een review verschenen in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

In deze review zijn 290 prospectieve cohort studies en 172 gerandomiseerde studies meegenomen.

Uit de prospectieve studies komt naar voren dat een goede vitamine-D-status geassocieerd is met een lager risico op cardiovasculaire gebeurtenissen (tot 58%), diabetes (tot 38%), colorectaal kanker (tot 33%) en overlijden (29%).

De resultaten van de interventiestudies waarbij vitamine-D-suppletie wordt gegeven laten tot op heden een minder duidelijk beeld zien. In deze review worden geen significante verbeteringen van de gezondheidsstatus gevonden. Hierdoor trekken de auteurs van deze review de conclusie dat een vitamine-D-tekort meer een marker is voor een slechte gezondheid.

Naar aanleiding van deze publicatie zijn discussies ontstaan.

De grootste studie die in deze review van interventiestudies is meegenomen is de Women’s Health Initiative. In deze studie werd een lage vitamine-D-suppletiehoeveelheid gebruikt (10 µg/dag) die onvoldoende effect heeft als de proefpersonen een lage vitamine-D-status hebben. Daarnaast zou een deel van de proefpersonen uit deze studie niet trouw hun supplementen hebben ingenomen, aldus Michael F. Holick. Gezien de grootte van deze studie worden de resultaten van deze review hierdoor sterk beďnvloed.

Volgens Michael F. Holick (professor of medicine, physiology, and biophysics at Boston University Medical Center) kan vitamine D geen ziekten genezen maar wel een rol spelen in de preventie van ziekten. Regelmatige korte zonblootstelling is daarbij van belang evenals de suppletie van vitamine D om de vitamine-D-status op peil te houden.

De komende jaren worden de resultaten van grote studies met grotere suppletiehoeveelheden vitamine D in de preventie van verschillende ziektebeelden verwacht.

Tot op heden lijk het in ieder geval wenselijk een goede vitamine-D-status na te streven.

Meer informatie treft u aan in het e-book Alles over Vitamine D.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.