Waarneming van calcium als smaak

18 november 2013

Beïnvloedt de calciumstatus en/of calciumbehoefte de smaakwaarneming van calcium?

 

Er is recent een T1R3-receptor als onderdeel van de zoete-smaak-receptor en de unami-smaak-receptor op de tong ontdekt. Of de calciumsmaak ook een basissmaak is zoals zoet, zuur, bitter, zout en unami is nog onduidelijk.

Een bepaalde hoeveelheid calcium (bijvoorbeeld in drinkwater) wordt als aangenaam ervaren. Een grotere calciumhoeveelheid in bijvoorbeeld calciumrijke groenten (bijvoorbeeld boerenkool) wordt door sommige mensen als onaangenaam ervaren.

Veel dieren kunnen calcium detecteren en hun fysiologische calciumbehoefte bevredigen door calciumzouten te gebruiken. Of de mens calcium ook lekkerder vindt als de calciumstatus lager en/of calciumbehoefte hoger is, is nog onbekend.

Voor meer informatie, zie e-book Alles over Calcium.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.