Steeds meer laboratoria passen de referentiewaarden voor vitamine B6 aan.
Naar aanleiding van vragen over te hoge spiegels van vitamine B6 is onderzocht wat hiervoor de verklaring zou kunnen zijn.
Tot op heden werd vaak als referentiewaarde voor vitamine B6 35-110 nmol/l gehanteerd.
Uit onderzoek van de Ziekenhuis Gelderse Vallei is gebleken dat 50% van de 2.230 gemeten resultaten > 110 nmol/l bedroeg terwijl dit in 2001 nog maar 12% was. De maximale gemeten vitamine-B6-concentratie was 11.000 nmol/l.
Hoge vitamine-B6-waarden werden gevonden bij patiënten die vitamine-B6-bevattende supplementen gebruikten of overmatig gebruik maakten van vitamine-B6-rijke voedingsmiddelen (zoals bier). Toch bleek dat ook een groep die niet veel vitamine B6 innam ook ‘hogere’ vitamine-B6-waarden had.
Uit het landelijke kwaliteitscontroleprogramma en statistische analyse van de patiëntresultaten is gebleken dat door nieuwere analysemethoden de vitamine-B6-referentiewaarden moeten worden aangepast naar 51-183 nmol/l. Ook uit vervolgonderzoek in de Gelderse Vallei is gebleken dat 80% van de patiënten vitamine-B6-waarden heeft onder de 183 nmol/l.
Steeds meer laboratoria passen daarom hun referentiewaarden voor vitamine B6 aan naar 51-183 nmol/l.
Meer informatie over de bepaling van vitamine B6, zie:
Bronnen |
|