Stimuleren van de consumptie van melk en melkproducten door ouderen is belangrijk.
Bij ouderen is het calciumabsorptiepercentage verlaagd (met name door een afname van de actieve calciumabsorptie) waardoor een hogere calciuminname nodig is om de calciumbalans te handhaven (met name via passieve calciumabsorptie).
Hierdoor zijn de calciumaanbevelingen voor ouderen hoger dan van jongere volwassenen en is het belangrijk te zorgen voor een adequate vitamine-D-status. Vanaf het 50e levensjaar neemt de calciumbehoefte toe.
Zowel mannen als vrouwen van 71 jaar en ouder halen gemiddeld respectievelijk slechts 85% en 80% van de calciumaanbevelingen.
Om deze reden is het belangrijk de calciuminname van ouderen te stimuleren. Het verhogen van het gebruik van melk en melkproducten is hierbij een goed hulpmiddel (ook voor het verhogen van onder andere de eiwitinname).
Lees meer over dit onderwerp in het e-book Alles over Calcium.
Bronnen |
|