Draagt chiazaad echt bij aan de calciumvoorziening of is dit slechts een rage?
Op internet worden allerlei claims gemaakt over de hoge calciumhoeveelheid in chiazaad.
Is chiazaad werkelijk een goede calciumbron?
Chiazaad bevat 631 mg calcium/100 g.
Is dit veel? Dit is inderdaad een aardige hoeveelheid calcium maar niet uitzonderlijk voor zaden. Ter vergelijking sesamzaad bevat 670 mg calcium/100 g, komijnzaad 931 mg calcium/100 g en maanzaad 1.740 mg calcium/100 g.
Draagt de inname van chiazaad ook werkelijk bij aan de calciumvoorziening? Chiazaad (1 kleine eetlepel) weegt 5 g en levert daardoor slechts 34 mg calcium. Een beker halfvolle melk (200 ml) bevat 244 mg calcium.
Omdat je meestal maar weinig chiazaad gebruikt, draagt dit niet significant bij aan de calciumvoorziening, terwijl melk en melkproducten wel een belangrijke bijdrage leveren.
Voor meer informatie zie e-book Alles over Calcium.
Hoi Irene,
Het lichaam gebruikt geen calcium om dierlijke eiwitten te verteren. Er wordt soms wel beweerd dat het eiwit in melk netto zou resulteren in een verminderde calciumbeschikbaarheid uit melk omdat eiwit de calciumuitscheiding verhoogt. Dit is echter een misvatting. Onderzoek heeft aangetoond dat dit niet het geval is. Het caseïne-eiwit en de lactose in melk zorgen voor een hogere calciumabsorptie en het fosfor in de melk verlaagt de calciumuitscheiding via de urine. Melk is daarom juist een goede calciumbron voor het lichaam. Mocht je nog vragen hebben, laat het dan even weten.
Ha Manon, Met plezier lees ik jouw nieuwsbrieven. Las zojuist in dit bericht over chiazaad en aanbeveling melk te nemen voor calcium. Ik dacht dat het lichaam calcium gebruikt om dierlijke eiwitten te verteren en dat per saldo er geen extra calcium beschikbaar komt door melk. Wat vind jij hier van? Hartelijke groet en een mooi 2014! Irene