Foliumzuur bij reumabehandeling

25 juli 2013

Uit een meta-analyse blijkt dat foliumzuursuppletie effectief is om de bijwerkingen van een methotrexaatbehandeling tegen te gaan.

​ 

Uit een Cochrane meta-analyse onder bijna 700 reumapatiŽnten blijkt dat zij baat hebben om extra foliumzuur te slikken tegen de bijwerkingen van methotrexaat zonder dat de effectiviteit van methotrexaat wordt verminderd.

In Nederland lijden 2,3 miljoen mensen aan een vorm van reuma. Meestal krijgen zij methotrexaat toegediend omdat dat voordelen heeft ten opzichte van soortgelijke medicijnen. Zo hoeft methotrexaat maar ťťn keer per week te worden ingenomen en bestrijdt het effectief de gewrichtsklachten.

Methotrexaat heeft relatief weinig ernstige bijwerkingen, maar veel patiŽnten ervaren juist de minder ernstige bijwerkingen als hinderlijk. Misselijkheid, overgeven en buikpijn zijn vaak aanleiding om de behandeling te stoppen.

Methotrexaat is een foliumzuurantagonist en die interfereert met het foliumzuurmetabolisme. Zo komen verlaagde foliumzuurgehalten en verhoogde homocysteÔnegehalten meer voor bij patiŽnten die methotrexaat gebruiken. Juist een verlaagde foliumzuurstatus leidt tot de beschreven bijwerkingen.

Artsen schrijven foliumzuur (veelal 1 mg/dag) steeds meer voor bij deze patiŽnten. De Engelse reumatoloog Jasvinder Singh pleit voor het standaard toedienen van foliumzuur bij een methotrexaatbehandeling. Volgens hem is met de Cochrane analyse bewezen dat foliumzuur de bijwerkingen van methotrexaat aanzienlijk vermindert.

 

Bron: NOS / The Cochrane Library

 

Meer informatie over foliumzuur en reuma is te vinden in het e-book Alles over Foliumzuur.

​ 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.