Met vitamine D verrijkt brood en melk blijken effectief om de vitamine-D-status tijdens de wintermaanden op peil te houden.
In de VitmaD studie in Denemarken kregen 782 kinderen en volwassenen (van 4-60 jaar) uit 201 families van september/oktober 2010 tot maart/april 2011 brood en melk al dan niet met vitamine D verrijkt.
Het doel was om te kijken of de verlaging van de vitamine-D-status in de winter kon worden voorkomen door brood en melk verrijkt met vitamine D te gebruiken.
De gemiddelde vitamine-D-inname in de groep die verrijkte producten gebruikte was 9,4 µg vitamine D/dag en in de controlegroep 2,2 µg vitamine D/dag.
In de groep met verrijkte producten nam de gemiddelde vitamine-D-status (25(OH)D) van 73,1 naar 67,6 nmol/l af. In de controlegroep werd een daling van 71,1 naar 41,7 nmol/l gezien.
Op het eind van de studie had < 1% van de personen in de verrijkte groep een vitamine-D-status van < 30 nmol/l en 16% een vitamine-D-status van < 50 nmol/l. In de controlegroep was dit respectievelijk 25% en 65%.
De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition.
Bronnen |
|