Misvattingen over antioxidanten

18 juli 2013

Tegenstrijdige berichten over antioxidanten zorgen ervoor dat antioxidantrijke voedingsmiddelen en supplementen niet op een verstandige manier worden ingezet.

​ 

'Het beeld van antioxidanten varieert van "gezond" tot "giftig". Dat geeft onduidelijkheid bij wetenschappers en consumenten en dat zorgt voor gemiste kansen', aldus de toxicologen Aalt Bast en Guido Haenen van het Maastricht UMC+. Zij publiceerden 10 misvattingen over antioxidanten in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Trends in Pharmacological Sciences.

Van nature komen antioxidanten veel voor in groenten, fruit en noten. Ook zijn ze te verkrijgen via voedingssupplementen en worden zelfs extra toegevoegd aan voedingsmiddelen, cosmeticaproducten en geneesmiddelen. Men zou dan ook kunnen denken: hoe meer antioxidanten, hoe beter. Dit is een misvatting aldus de toxicologen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een dagelijks supplement met 20 mg β-caroteen (ofwel provitamine A) de kans op longkanker bij rokers zelfs met 18% verhoogt.

Dat antioxidanten in de vorm van een supplement slechter zouden zijn dan natuurlijke vitamines is een andere misvatting. Net zoals het idee dat iedere antioxidant hetzelfde is. Er bestaat een grote diversiteit aan antioxidanten met ieder een unieke biologische werking.

De toxicologen concluderen dat voor een juist gebruik van antioxidanten rekening moet worden gehouden met het dynamische en veelzijdige karakter van deze stoffen. 'Het zou zonde zijn als de gezonde effecten van antioxidanten in voedingsmiddelen en voedingssupplementen worden genegeerd, omdat er misvattingen bestaan in de berichtgeving.'

Bron: AZM

 

Zie voor meer informatie over antioxidanten:

​ 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.