Uit onderzoek van de Gelderse Vallei blijkt dat de fosfaatinname van dialysepatiënten (vooral op dialysedagen) hoger is dan aanbevolen.
Doordat nierpatiënten een slechte uitscheiding van fosfaat hebben, kan dit leiden tot hoge fosfaatwaarden in het bloed. Een te hoge fosfaatinname via de voeding kan leiden tot hogere fosfaatwaarden in het bloed, wat atherosclerose tot gevolg kan hebben.
Eind 2012 vond op de dialyseafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei het onderzoek P(R)O4 kidney plaats om hiermee beter inzicht te krijgen in de hoeveelheid en bronnen van fosfaat in de voeding van dialysepatiënten. In dit onderzoek hebben 13 dialysepatiënten gedurende 5 dagen een voedingsdagboekje bijgehouden.
Fosfaatinname
De gemiddelde fosfaatinname was 1.120 mg/dag. Dit is hoger dan de aanbevolen hoeveelheid van 800-1.000 mg/dag. Op dialysedagen was de fosfaatinname hoger (1.250 mg) dan op niet-dialysedagen (1.030 mg). Een mogelijke verklaring voor dit verschil is dat de meeste patiënten in dit onderzoek in de ochtend dialyseerden en 2x een ontbijt namen (thuis en tijdens de dialyse in het ziekenhuis). Een andere verklaring zou kunnen zijn dat patiënten veronderstellen dat zij tijdens de dialyse extra kunnen eten doordat de extra afvalstoffen er wel uit gedialyseerd worden.
Fosfaatbronnen
Van de totale fosfaatinname kwam 31% uit zuivelproducten, 22% uit vlees, kip en vis en 18% uit graanproducten (zoals brood). Daarnaast zitten er in fastfood en bewerkte producten veel fosfaatbevattende additieven, die bovendien goed worden opgenomen door het lichaam. Het is daarom beter als nierpatiënten voorbewerkte producten vermijden, kiezen voor onbewerkt vlees en plantaardige producten en de hoeveelheid zuivelproducten beperken.
Bron: Alliantie Voeding Gelderse Vallei