Uit het proefschrift van Michael Tieland blijkt dat ouderen meer eiwit nodig hebben om hun spiermassa te behouden.
De huidige Nederlandse en Europese eiwitaanbevelingen liggen op 0,8 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag voor volwassenen en ouderen.
Bij het ouder worden, ontstaan vaak fysieke beperkingen door een afname van de skeletspiermassa en spierkracht. Dit proces wordt ook wel sarcopenie genoemd. Sarcopenie gaat gepaard met een verminderde spiereiwitsynthese en een verhoogde spiereiwitafbraak, hetgeen resulteert in een negatieve spiereiwitbalans en afbraak van spiermassa. Factoren die hier aan ten grondslag liggen zijn verhoogde inflammatie, veranderingen in hormoonspiegels, neurologische veranderingen, fysieke inactiviteit en een inadequate voedselinname.
Om sarcopenie te voorkomen of tegen te gaan zijn krachttraining en een adequate eiwitinname belangrijk.
Voor ouderen zou volgens Tieland de eiwitaanbeveling moeten worden aangepast naar 1,2-1,5 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag. De eiwitinname zou daarbij over de dag moeten worden verdeeld en bij iedere maaltijd zou minimaal 25 g eiwit moeten worden ingenomen. Over het algemeen levert de warme maaltijd dit wel, maar de eiwitinname van ouderen bij het ontbijt en de lunch is vaak te laag.
Michael Tieland promoveert op 7 juni 2013 aan de Wageningen Universiteit op het proefschrift Dietary strategies to augment muscle mass in the elderly.
Bronnen |
|