Welke 50 belangrijke uitvindingen of gebeurtenissen op het gebied van voeding verdienen een plaats in de Canon over voeding?
Er bestaat een canon van Nederland, er bestaan regionale canons en er bestaan ook canons op speciale gebieden. Zo is er een canon van de geneeskunde in Nederland.
Wij willen proberen een canon over voeding te ontwikkelen met daarin de 50 belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van de voeding.
U kunt daarbij denken aan de scheurbuik die optrad bij lange tochten naar het Verre Oosten en de ontdekking van James Lind dat citroensap hier tegen hielp, of de ontdekking van anti-beriberifactor door de Nederlanders Pekelharing, Winkler en Eijkman, de beschrijving van Engelse ziekte en de remedie hiertegen, de eerste kunstmatige zuigelingenvoeding, ondervoeding door ziekte, de eerste parenterale voeding, de eerste sondevoeding, WHO, FAO, Nederlandse Voedingsraad/Gezondheidsraad, Diëtetiek opleidingen, Linus Pauling en de introductie van orthomoleculaire voeding, geschiedenis van het vegetarisme, Voedingscentrum, etc.
Help mee met het samenstellen van de canon over voeding en geef aan welke gebeurtenissen op het gebied van voeding volgens u erg belangrijk waren. Laat uw reactie achter onder dit artikel of lever informatie aan per e-mail.
Ha Manon,
Ik denk dat het gebruik van additieven ook een plaats kan hebben in de Canon; even daar gelaten of het over een positieve of negatieve invloed gaat, er is bijna geen voorverpakt levensmiddel meer zonder deze stoffen.
Ik denk ook aan de 'ontdekking' van gist als rijsmiddel (brood) en bij het bierbrouwen.
Groeten, *Jacqueline
Super leuk initiatief
mijn 1e reactie is de ontwikkelingen in het 1)diabetes dieet; van kh arm en vet- en eiwitrijk
via alg gezonde voeding met 'normale' hoeveel-heden kh en verzadigd vet beperkt naar een op indicatie ( weer) Kh beperkter dieet met veel onverzadigd vet
2) ontwikkeling in de lichtverteerbare diëten/maagdarmdiëten en probiotica
De eerste toevoeging van nutrienten aan voedingsmiddelen (was dit jodium aan brood, of vitamine A en D aan margarine ?), ontdekking van cholesterolverlagende stofje in koffie, wat bij filterkoffie door een filter wordt weggevangen, consumptie van visvetzuren door inuits wat zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten, b-vitamines in het vliesje van de rijst en beriberi.
Leuk, veel succes!
Beste Margot,
Bedankt voor je eerste voorstellen voor de canon over voeding.
Wij zullen alle reacties inventariseren en komen dan graag bij je terug.
Mochten je nog verdere voorstellen te binnen schieten, dan horen wij deze graag.
Leuk initiatief!
Een paar reacties die mij spontaan te binnen schieten:
> conserveringstechnieken (zie bijv. Wikipedia - voedselconservering).
> ketendenken, 'from farm to fork' principe. Darme samenhangend is thema 'duurzame voeding'
Canon moet m.i. het hele vakgebied bevatten: voedingsmiddelentechnologie, humane voeding/gezondheid, voedselkwaliteit/ketens en bewustwording consument!
Wil graag meedenken vanuit Groen Kennisnet Voeding
Groet Margot Tacken