Champignons en vitamine D

25 april 2013

Champignons kunnen een goede vitamine-D-bron zijn, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

​ 

Wilde paddestoelen bevatten 2-59 µg vitamine D2/100 g.

Champignons die in het donker zijn gekweekt, bevatten weinig vitamine D. Als champignons echter tijdens de groei of na de oogst worden blootgesteld aan ultraviolet licht of zon dan kunnen zij aanzienlijke hoeveelheden vitamine D2 (en kleinere hoeveelheden vitamine D3 en D4) aanmaken.

In Amerika, Canada en Australië zijn deze vitamine-D-rijke champignons (die aan ultraviolet licht zijn blootgesteld) al op de markt. In Amerika bevatten deze varianten gemiddeld 11,1 µg vitamine D/100 g.

Recent Amerikaans onderzoek van de groep van Michael F. Holick aan de Boston University School of Medicine laat zien dat deze vitamine-D-rijke champignons even effectief zijn als vitamine-D2- en vitamine-D3-supplementen om de vitamine-D-status te verbeteren. Dit onderzoek is 22 april 2013 gepresenteerd op de annual meeting van de American Society for Biochemistry and Microbiology en zal verschijnen in het tijdschrift Dermato-Endocrinology.

Ook gewone champignons die in de winkel zijn gekocht, kunnen nog vitamine D aanmaken. Als champignons uit de verpakking worden gehaald en een uur in de middagzon worden gelegd, dan maken deze champignons eveneens vitamine D aan.

Bronnen: Sciencedaily / Boston University

 

Meer informatie, zie e-book Alles over Vitamine D.

​ 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.