Becel pro-activ bloeddruk kan hyperkaliŽmie veroorzaken

21 maart 2013

Uit een case-report blijkt dat Becel pro-activ bloeddruk tot ernstige hyperkaliŽmie leidde bij een hemodialysepatiŽnt.

​ 

DialysepatiŽnten en patiŽnten met eindstadium nierfalen hebben een verhoogd risico op hyperkaliŽmie omdat de kaliumuitscheiding via de nieren is verminderd of volledig afwezig is.

Ernstige hyperkaliŽmie is potentieel levensbedreigend door het optreden van hartritmestoornissen, een acute hartstilstand en spierverlammingen.

Uit een case-report uit het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis dat gepubliceerd is in The Netherlands Journal of Medicine blijkt dat een 67-jarige hemodialysepatiŽnt op de intensive care moest worden opgenomen vanwege een plotselinge collaps en verlamming van zijn benen. Op de electrocardiogram werden sterke afwijkingen gevonden die pasten bij een ernstige hyperkaliŽmie. Na laboratoriumonderzoek werd dit vermoeden bevestigd, het kaliumgehalte bedroeg 9,3 mmol/l.

De patiŽnt werd behandeld met calcium, insuline, glucose en natriumpolystyreensulfonaat en acute dialyse werd geregeld. Nadat de behandeling werd ingezet, verdwenen de symptomen en normaliseerde het electrocardiogram.

Er werd vervolgens onderzocht wat de oorzaak was van de levensbedreigende hyperkaliŽmie. De patiŽnt gebruikte een kaliumbeperkt dieet maar had recent Becel pro-activ bloeddruk aan zijn voeding toegevoegd omdat een buurman dit aan hem had geadviseerd. Vervolgens was de patiŽnt zijn brood dik gaan besmeren met deze margarine.

Normaal had deze patiŽnt een kaliuminname van 50 mmol/dag (1.955 mg kalium/dag). Door het gebruik van Becel pro-activ bloeddruk gebruikte de patiŽnt 40 mmol kalium/dag (1.564 mg kalium/dag) extra (is circa 67 g Becel pro-activ bloeddruk).

Becel pro-activ bloeddruk is verrijkt met kalium en bevat 2.325 mg kalium/100 g. Dit product bevat ruim 55x meer kalium dan gewone margarine.

Bij patiŽnten met een kaliumbeperking dient het gebruik van Becel pro-activ bloeddruk te worden ontraden.

Lees meer over kalium in het e-book Alles over Kalium.

​ 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.