Vitamine D gedurende de zwangerschap essentieel voor hersenontwikkeling van kind

20 september 2012

Uit onderzoek blijkt dat een hogere vitamine-D-status tijdens de zwangerschap leidt tot een betere hersenontwikkeling bij het kind.

 

Uit Spaans onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Pediatrics blijkt dat een hogere vitamine-D-status (25-hydroxy vitamine D3) tijdens de zwangerschap gecorreleerd is aan een betere mentale en psychomotore ontwikkeling bij zuigelingen.

In het onderzoek zijn 1.820 moeders en hun kinderen onderzocht. Bij de moeders werd op 13,52,1 week zwangerschap de vitamine-D-status bepaald en bij de kinderen werd op de leeftijd van 14 maanden de mentale en psychomotore scores gemeten met de Bayley Scales of Infant Development.

Kinderen van moeders met een hogere vitamine-D-status (> 30 ng/ml ofwel > 75 mmol/l) scoorden een hogere mentale score en een hogere psychomotore score dan kinderen van moeders met een lagere vitamine-D-status (< 20 ng/ml ofwel < 50 mmol/l).

Dit onderzoek levert extra bewijs dat voldoende vitamine D tijdens de zwangerschap van belang is.

In Nederland is de vitamine-D-aanmaak in de huid door zonblootstelling onvoldoende waardoor de Gezondheidsraad adviseert aan vrouwen om tijdens de zwangerschap een supplement met 10 g vitamine D te gebruiken.

 

Meer informatie over het belang van vitamine D tijdens de zwangerschap, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.