Preventieconsult Gezond zwanger

6 juli 2012

Uit Rotterdams onderzoek blijkt dat preventieve voedingsadviezen leiden tot een verbetering van de vruchtbaarheid van man en vrouw en een betere gezondheid van ouders en kinderen.

 

Op 7 februari 2012 is Fatima Hammiche gepromoveerd op het onderwerp Preconception Care; the influence of nutrition and lifestyle on fertility.

Fatima Hammiche heeft voor haar proefschrift onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en leefstijl en vruchtbaarheid en het effect van het preconceptie spreekuur Gezond Zwanger Worden dat sinds 2007 bestaat in het Erasmus MC in Rotterdam. Het spreekuur heeft tot doel zo optimaal mogelijke omstandigheden te realiseren bij paren met een kinderwens op het gebied van voeding en leefstijl.

Bezoek aan het spreekuur leidde na 3 maanden bij 18% van de vrouwen en 12% van de mannen tot een verbetering van de voedingsgewoonten. Ook de leefstijlgewoonten verbeterden aanzienlijk, zowel bij vrouwen (34%) als mannen (33%) en onafhankelijk van etniciteit, BMI (body mass index) of opleiding. Opvallend was dat vooral laag opgeleide vrouwen en grotere verbetering vertoonden dan hoger opgeleide vrouwen. Volgens Fatima Hammiche zou het preconceptie spreekuur opgenomen moeten worden in het basispakket van de zorgverzekeraars.

Eerder berichten wij al dat door aanvullende verzekeringen een vergoeding van een Preventieconsult Voeding mogelijk is.
Het onlangs door het Erasmus MC gelanceerde persoonlijke coachingsprogramma Slimmer Zwanger wordt nu al vergoed voor alle verzekerden van zorgverzekeraars zoals Achmea Zilveren Kruis, Aevita, Avero, Agis, FBTO, IAK, Interpolis, Nedasco, OZF, Pro Life en Turien&Co.
Op 17 april 2012 is daarnaast de publiekswebsite Straks zwanger worden gelanceerd waaraan ruim 20 organisaties hebben meegewerkt.
Verder treft u op de site Healthy Pregnancy 4 All meer informatie aan over het Rotterdamse onderzoek en de landelijke implementatie.

Wilt u meer weten over de rol van vitamines en mineralen in de vruchtbaarheid van man en vrouw en in een gezonde zwangerschap, bekijk dan de e-books van VoedingOnline met uitgebreide achtergrondinformatie en links naar literatuur.

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.