Metabolieten van β-caroteen gaan de werking van vitamine A tegen.
Bijna 20 jaar geleden vonden twee gerandomiseerde studies bij rokers en asbestwerkers dat suppletie met zeer hoge hoeveelheden β-caroteen (20-30 mg/dag) gedurende 4-6 jaar, verbonden was met een 16-28% toename in het risico op het ontstaan van longkanker in vergelijking met een placebo.
Mogelijk is nu een verklaring gevonden voor deze eerder gerapporteerde effecten van hoge suppletiehoeveelheden β-caroteen.
β-Caroteen zit van nature in producten zoals groenten (met name in wortelen) en fruit en is een dimeer van vitamine A. In het lichaam wordt het normaal gesproken door een enzym precies doormidden geknipt, zodat 2 vitamine-A-moleculen ontstaan.
Amerikaans onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in de Journal of Biological Chemistry suggereert dat de knip om onduidelijke redenen ook wel eens naast het midden plaatsvindt. Dat levert metabolieten op die zich aan dezelfde receptoren in het lichaam hechten als vitamine A, maar die de receptoren vervolgens niet activeren.
Onderzoek van het bloed van gezonde vrijwilligers wijst uit dat die ‘foute’ metabolieten altijd worden gevormd. Kennelijk kan dat geen kwaad zolang je normale hoeveelheden β-caroteen gebruikt. Maar krijg je te veel binnen, dan worden steeds meer receptoren geblokkeerd met ‘foute’ metabolieten en kan vitamine A zijn werk niet meer doen.
De onderzoekers raden dan ook aan voorzichtig te zijn met voedingsmiddelen waaraan extra β-caroteen is toegevoegd.
Meer informatie over vitamine A en β-caroteen is te vinden in het e-book Alles over Vitamine A.
Bron: Ohio State University
Bronnen |
|