In Nederland is de jodiuminname van kinderen en volwassenen met 20-25% gedaald.
Op 23 april 2012 is het RIVM-rapport Inzicht in de jodiuminname van kinderen en volwassenen in Nederland: Resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 2007-2010 verschenen.
Daling jodiuminname
Uit dit rapport blijkt dat de Nederlandse bevolking nog wel voldoende jodium binnen krijgt, maar de jodiuminname is sinds 2008 wel met ongeveer 20-25% gedaald.
Belang van jodium
Jodium is nodig voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling. Een jodiumtekort kan een slechtwerkende schildklier veroorzaken, en kan bij jonge kinderen bovendien leiden tot een verminderde hersenontwikkeling. Maar ook een te hoge jodiuminname kan de schildklierwerking verstoren.
Gejodeerd zout
Voor 2008 mocht gejodeerd zout worden gebruikt als keukenzout en worden toegevoegd aan brood, broodvervangers en vleeswaren.
Sinds 2008 mag gejodeerd zout aan vrijwel alle voedingsmiddelen worden toegevoegd. Op dat moment is het maximum gehalte van jodium in zout verlaagd om een te hoge jodiuminname te voorkomen.
In de praktijk blijkt nu dat producenten van voedingsmiddelen echter minder vaak gejodeerd zout gebruiken dan eerder werd aangenomen. Dit verklaart de gedaalde jodiuminname ten opzichte van vóór 2008.
Aanbevelingen
Het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) streeft naar een verlaging van de zoutconsumptie. Hierdoor kan de jodiuminname nog verder dalen. Aanbevolen wordt om de jodiuminname bij de Nederlandse bevolking in de gaten te houden en zo nodig het jodiumgehalte van gejodeerd zout te verhogen of het gebruik van gejodeerd zout door producenten te stimuleren.
Bron: RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
Bronnen |
|
Wat ik mis hierin is dat jodium ook in zeevis voorkomt en dat we veel te weinig vis eten.
mijn advies is dan ook altijd: eet 2 x per week (vette) vis en gebruik ook eens algen of zeekraal erbij. Dan is het jodiumtekort doordat er minder zout gebruikt wordt direct opgelost op een mijns inziens gezondere manier.