Wetenschappers moeten meer samenwerken zodat zij gezamenlijk hoogwaardig onderzoek kunnen doen naar ondervoeding bij ouderen. Dit blijkt uit het vorige week gepresenteerde rapport van de Gezondheidsraad.
De laatste jaren besteden ziekenhuizen en zorginstellingen veel aandacht aan herkenning en behandeling van ondervoeding bij ouderen (tekort aan eiwit en energie).
Volgens de Gezondheidsraad is aandacht voor een goede voedingsstatus van ouderen waardevol en moet deze niet verloren gaan.
Wel is gedegen wetenschappelijk onderzoek nodig om inzicht te krijgen in de omvang en de meest effectieve aanpak van eiwit-energie ondervoeding. Volgens de Gezondheidsraad is samenwerking tussen instellingen nodig om op dit terrein hoogwaardig onderzoek van voldoende omvang en duur uit te kunnen voeren.
Naast aandacht voor eiwit-energie ondervoeding is ook aandacht nodig voor andere aspecten die buiten de reikwijdte van dit advies vallen. De Gezondheidsraad noemt hierbij de behoefte aan extra vitamines en mineralen, (par)enterale voeding, voedselkwaliteit, smaakvoorkeuren, de presentatie van maaltijden en de ambiance waarin maaltijden worden gebruikt. Naast effecten op gezondheid en prognose zijn ook sociale, psychologische, financiële en ethische overwegingen van belang.
Bron: Gezondheidsraad
Bronnen |
|
Een volwaardige voeding is uiteraard een voeding die op alle macro- en micronutriënten moet voldoen aan een gezonde voeding voor de ouderen. Jammer genoeg voorzien de screenings methode op ondervoeding enkel op eiwit en energie.
Extra aandacht wil ik leggen op het feit dat helaas wordt ook voorbijgegaan dat er op 65-jarige leeftijd nog maar 25% van de smaakpapillen aanwezig zijn. Om een voeding te creëren waarbij de ouderen met smaak gaat eten, zal de smaak versterkt moeten worden, pas dan kan de intake verbeteren op basis van een natuurlijke prikkel.
Een tweede onderbelicht aspect is dat er een letterlijke onderbelichting is omdat een ouder 30% minder lichtopbrengst van zijn/haar visus heeft hierdoor zal minder kleur wordt waargenomen.
Samenvattend voor ouderen is een volwaardige voeding met een sterkere smaak, meer kleur met aandacht voor minder natrium en meer andere smaakmakers noodzakelijk.