Nederlandse voedselconsumptiepeiling 2007-2010

5 oktober 2011

Vandaag is het RIVM-rapport van de Nederlandse voedselconsumptiepeiling 2007-2010 verschenen.

 

Op 5 oktober 2011 is het RIVM-rapport Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010; diet of children and adults aged 7 to 69 years verschenen. Dit rapport wordt vandaag door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) aangeboden aan het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de workshop Wat eet Nederland? En wat doen we met deze kennis?

In de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 is de voedselinname berekend van ruim 3.800 personen van 7 tot 69 jaar oud.

Nederlanders eten nog steeds te weinig fruit, groente, vis en vezel. Wel is het type vet in de voeding verbeterd, doordat vooral de hoeveelheid transvetzuren in voedingsmiddelen is afgenomen. Het aandeel verzadigde vetzuren in de voeding is echter nog ongunstig en overgewicht komt frequent voor.

Uit deze peiling blijkt ook dat een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E, magnesium, kalium en zink binnen krijgt dan wordt aanbevolen. Onderzoek is nodig naar de effecten hiervan op de gezondheid. Belangrijk hierbij is om aan te tekenen dat niet alle vitamines, mineralen en spoorelementen zijn onderzocht in de voedselconsumptiepeiling.

Verder wordt het advies aan specifieke leeftijdsgroepen voor hogere innames van foliumzuur (voor vrouwen die zwanger willen worden), vitamine D (voor senioren), ijzer (voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd) en calcium (voor adolescenten) lang niet altijd opgevolgd.

De actuele gegevens kunnen worden gebruikt als ondersteuning van beleid op het gebied van gezonde voeding en veilig voedsel, om het voedingsmiddelenaanbod te verbeteren, bij voedingsvoorlichting en binnen het voedingsonderzoek.

 

VoedingOnline zal de gegevens van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 ook verwerken in de e-books van VoedingOnline.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.