Uit het promotieonderzoek van Linda Oude Griep blijkt dat een hoge inname van witvlezig fruit en witte groenten de kans op een beroerte met de helft kan verminderen.
Het onderzoek Colors of fruit and vegetables and 10-year incidence of stroke werd 15 september 2011 online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Stroke. Op 21 oktober 2011 zal Linda Oude Griep promoveren aan de Wageningen University.
Eerder onderzoek
Uit eerder onderzoek onder ruim 20.000 mannen en vrouwen (gemiddeld 41 jaar) die bij aanvang geen hart- en vaatziekten hadden, bleek dat het eten van rauwe groenten en fruit het risico op een beroerte aanzienlijk verlaagd.
De deelnemers werden 10 jaar gevolgd. Bij 233 personen stelden de onderzoekers in die periode een beroerte vast.
Kleuronderzoek
Met dezelfde gegevens is onderzocht of er een relatie is tussen de kleur van groente en fruit en het krijgen van een beroerte.
Voor het onderzoek werden groenten en fruit in 4 kleurgroepen verdeeld, te weten groen, geel/oranje, rood/paars en wit.
Wit fruit en groenten
In de totale fruit- en groenteconsumptie van Nederlanders nam de witte groep het belangrijkste aandeel in (36%).
Binnen deze witte groep nam witvlezig hard fruit (appels en peren) 55%, uien/prei/knoflook 10% en overig wit fruit en groenten (banaan, bloemkool, witlof, komkommer en champignons) 35% in.
Mensen met een hoge inname van wit fruit en groenten (> 216 g/dag) hadden een 55% lager risico op het krijgen van een beroerte in vergelijking met mensen met een lage inname (≤ 57 g/dag). Een toename van de dagelijkse consumptie van wit fruit en groente met 25 g was geassocieerd met een 9% lager risico op een beroerte.
Er werd geen verband gevonden tussen de consumptie van fruit en groenten uit de andere kleurgroepen en het optreden van een beroerte.
Blijf alle kleuren eten
Meer onderzoek is nodig naar de oorzaken hiervan.
De onderzoekers raden aan meer wit fruit en groenten te eten, maar waarschuwen om de consumptie van fruit en groenten uit de overige kleurgroepen niet te verminderen. Die bevatten volgens hen belangrijke voedingsstoffen die mogelijk beschermen tegen andere ziekten.
Bron: Wageningen University
Bronnen |
|