Uit Engels onderzoek blijkt dat een tekort aan riboflavine (vitamine B2) leidt tot een lage ijzerstatus.
Uit het Engelse onderzoek (RIBOFEM) onder jonge vrouwen blijkt dat een milde riboflavinedeficiëntie vaak voorkomt onder vrouwen die weinig melk drinken.
Deze vrouwen kregen gedurende 8 weken een supplement met 2 of 4 mg riboflavine/dag of een placebo.
Door het gebruik van het riboflavinesupplement verbeterde niet alleen de riboflavinestatus, maar ook de hemoglobinestatus terwijl de ijzerinname in de studie niet veranderde.
De onderzoekers concluderen dat een milde riboflavinedeficiëntie de ijzerstatus kan beïnvloeden. Hoe lager de riboflavinestatus, hoe groter het effect van riboflavinesuppletie.
Ook eerdere onderzoeken laten een effect van riboflavine op het ijzermetabolisme zien.
In Nederland ontleent de gemiddelde Nederlander verreweg de grootste hoeveelheid riboflavine (circa 40%) aan de consumptie van melk en melkproducten.
Bij een lage hemoglobinestatus is het daarom zeker zinvol na te gaan of een te lage melkinname de oorzaak is.
Lees meer over dit onderwerp in:
| Bronnen |
|