Pas bij een gewichtsverlies van meer dan 15% blijkt de kans op een gezonde lever sterk toe te nemen.
Patiënten met leververvetting krijgen nu vaak het advies om 3-10% van hun lichaamsgewicht af te vallen. Dit blijkt lang niet altijd voldoende om de lever weer gezond te maken.
Dit blijkt uit onderzoek van Laurens van Kleef van het Erasmus MC die hiernaar onderzoek deed met de onderzoeksdata van National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES 2017-2020) (n= 6.802).
Mensen die meer dan 15% van hun gewicht verliezen, hebben 80% minder kans op leververvetting (MASLD), 50% minder kans op leverontsteking (MASH) en 60% minder kans op leverfibrose. Dat zijn aanzienlijk hogere percentages dan wat wordt gezien bij 3-10% gewichtsverlies, namelijk 20-35% voor alle 3 de aandoeningen.
Het onderzoek is gepubliceerd in Gastro Hep. Advances.
Bron: Erasmus MC
Meer informatie over MASLD bij obesitas, de invloed van gewichtsverlies en de invloed van vitamines, mineralen en spoorelementen op MASLD, zie:
Gerelateerd nieuws:
| Bronnen |
|