In de VTV-2024 is de ziektelast van ongezonde voeding sterk verlaagd naar 2,8% terwijl dit in de VTV-2018 nog 8,1% was. De berekening van de ziektelast door ongezonde voeding is onduidelijk.
In de Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024 (VTV-2024) wordt de bijdrage van verschillende determinanten aan de ziektelast (in %) weergegeven.
Wij hebben deze getallen naast de getallen van de VTV-2018 gezet.
Hierbij komt een opvallend verschil naar voren voor de ziektelast door ongezonde voeding. Deze blijkt te zijn verlaagd van 8,1% naar 2,8%.
In de methodenbeschrijving geeft het RIVM aan dat er alleen wordt uitgegaan van voedingsmiddelen en niet van voedingsstoffen waardoor een aantal voedingsdeterminanten die wel zijn meegenomen in de VTV-2018 nu niet zijn meegenomen in de ziektelast door ongezonde voeding.
Bijdrage van verschillende determinanten aan ziektelast volgens VTV-2024 en VTV-2018:
VTV-2024 | VTV-2018 | |
Gedrag | 14,0% | 18,5% |
Roken | 7,6% | 9,4% |
Ongezonde voeding | 2,8% | 8,1% |
Bewegen | 1,8% | 2,3% |
Alcoholgebruik | 3,0% | 1,5% |
Persoonsgebonden | 10,7% | 14,5% |
Hoge bloeddruk | 5,0% | 6,7% |
Hoge bloedsuikerspiegel | 4,5% | 6,6% |
Overgewicht | 2,3% | 3,7% |
Cholesterol | 1,6% | 0,9% |
Lage botdichtheid | 0,7% | 0,7% |
Milieu | 4,5% | 4,0% |
Buitenmilieu | 3,9% | 3,5% |
Binnenmilieu | 0,6% | 0,5% |
Arbeid | 4,1% | 4,6% |
Omgeving | 2,3% | 3,0% |
Psychische belasting | 1,2% | 0,9% |
Fysieke belasting | 0,7% | 0,7% |
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|