Klopt berekening ziektelast door ongezonde voeding in VTV-2024?

27 november 2024

In de VTV-2024 is de ziektelast van ongezonde voeding sterk verlaagd naar 2,8% terwijl dit in de VTV-2018 nog 8,1% was. De berekening van de ziektelast door ongezonde voeding is onduidelijk.

 

In de Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024 (VTV-2024) wordt de bijdrage van verschillende determinanten aan de ziektelast (in %) weergegeven.

Wij hebben deze getallen naast de getallen van de VTV-2018 gezet.

Hierbij komt een opvallend verschil naar voren voor de ziektelast door ongezonde voeding. Deze blijkt te zijn verlaagd van 8,1% naar 2,8%.

In de methodenbeschrijving geeft het RIVM aan dat er alleen wordt uitgegaan van voedingsmiddelen en niet van voedingsstoffen waardoor een aantal voedingsdeterminanten die wel zijn meegenomen in de VTV-2018 nu niet zijn meegenomen in de ziektelast door ongezonde voeding.

Bijdrage van verschillende determinanten aan ziektelast volgens VTV-2024 en VTV-2018:

VTV-2024 VTV-2018
Gedrag 14,0% 18,5%
Roken 7,6% 9,4%
Ongezonde voeding 2,8% 8,1%
Bewegen 1,8% 2,3%
Alcoholgebruik 3,0% 1,5%
Persoonsgebonden 10,7% 14,5%
Hoge bloeddruk 5,0% 6,7%
Hoge bloedsuikerspiegel 4,5% 6,6%
Overgewicht 2,3% 3,7%
Cholesterol 1,6% 0,9%
Lage botdichtheid 0,7% 0,7%
Milieu 4,5% 4,0%
Buitenmilieu 3,9% 3,5%
Binnenmilieu 0,6% 0,5%
Arbeid 4,1% 4,6%
Omgeving 2,3% 3,0%
Psychische belasting 1,2% 0,9%
Fysieke belasting 0,7% 0,7%

 

Bronnen: VTV-2024 / VTV-2018

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.