Abrikozenpitten zijn in Nederland uit de handel gehaald. Toch worden er nog abrikozenpitten in het buitenland of via internet gekocht. Eet deze niet, want dat kan leiden tot een cyanidevergiftiging.
Sinds februari 2018 mogen abrikozenpitten niet meer in Nederland worden verkocht.
In abrikozenpitten zit de stof amygaldine. Deze stof bevat cyanide.
Consumptie van 1-3 abrikozenpitten kan al leiden tot een verhoogde cyanideconcentratie in het bloed. Consumptie van meer dan 20 abrikozenpitten tegelijkertijd kan een levensbedreigende intoxicatie veroorzaken.
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is een casus beschreven van een 43-jarige man die in Duitsland abrikozenpitten had gekocht. Hij had last van vermoeidheid en dacht dat de pitten die hij had gekocht in een natuurwinkel in Duitsland, hem energie zouden geven.
Na het eten van enkele handjes abrikozenpitten (circa 60 abrikozenpitten) ontwikkelde de man een levensbedreigende cyanide-intoxicatie (2,13 mg cyanide/l) met tachycardie, metabole acidose, cyanose en neurologische klachten (en in het ergste geval ontstaat een coma en asfyxie).
Behandeling bestaat uit ondersteunde therapie (vochtinfusie), maaglediging (binnen 2 uur na ingestie) en toediening van de antidota hydroxocobalamine en natriumthiosulfaat.
Advies: eet geen abrikozenpitten. Het vruchtvlees van abrikozen kan wel normaal worden gegeten.
Een cyanidevergiftiging kan behandeld worden door de toediening van hydroxocobalamine. Voor meer informatie zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|