Metabolomics en voedingsstatus

18 april 2024

Welke metabolieten zijn geassocieerd met ondervoeding in polytrauma patiŽnten op de IC? Kunnen deze metabolieten ook worden gebruikt als nieuwe biomarkers voor ondervoeding?

 

Metabolomics is de analyse van alle stofwisselingsproducten (metabolieten) in een monster (bijvoorbeeld het bloed).

De concentraties van metabolieten in het lichaam kunnen wijzigen door ziekte, voeding, leefstijl, medicatie, omgeving, leeftijd en genetische aanleg en een weerspiegeling geven van de onderliggende biochemische activiteit in cellen en weefsels.

 

Kunnen metabolieten ook worden gebruikt als nieuwe biomarkers van ondervoeding?

Dit is onderzocht door arts-onderzoeker Esmee Verheul en haar medeonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Haaglanden Medisch Centrum (HMC).

In het onderzoek waren hoge concentraties van verschillende soorten triglyceriden en lage concentraties van andere lipoproteÔne onderdelen gerelateerd aan (het risico op) ondervoeding in polytrauma patiŽnten op de intensive care (IC). Daarnaast waren verschillende metabolieten die betrokken zijn in onder andere de homocysteÔnecyclus en het spiermetabolisme en ook verschillende ketonlichamen gerelateerd aan ondervoeding.

Deze lipoproteÔnen en metabolieten zouden mogelijk nieuwe biomarkers kunnen zijn voor ondervoeding. Door meer kennis over de metabole processen in het lichaam zou adequate voedingsondersteuning eerder gegeven kunnen worden en daarmee de zorg voor polytrauma patiŽnten op de IC verbeterd kunnen worden.

De onderzoeksresultaten zijn online gepubliceerd in de Journal of Intensive Medicine.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.