Aanvaardbare bovengrens voor selenium is verlaagd

23 januari 2023

De EFSA heeft de maximaal aanvaardbare bovengrens voor selenium verlaagd. Bekijk de effecten voor uw voedingsadvies.

 

Selenium is belangrijk voor een goede gezondheid. Te veel selenium kan echter leiden tot schadelijke effecten zoals alopecia (haarverlies).

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft de maximaal aanvaardbare bovengrens voor selenium verlaagd van 300 naar 255 g/dag.

Deze aanvaardbare bovengrens geldt voor volwassenen, zwangeren en lacterenden.

Met de normale voeding wordt deze bovengrens niet vaak bereikt (met uitzondering van mensen die regelmatig paranoten eten). Paranoten bevatten namelijk een zeer hoge seleniumhoeveelheid: 1.917 g selenium/100 g. Geadviseerd wordt voor volwassenen om maximaal 2-5 paranoten/dag te eten.

Bij het gebruik van supplementen is het belangrijk niet te veel selenium te gebruiken. Veel seleniumsupplementen bevatten 200 g/dagdosering. Als daarnaast ook een multivitamine wordt gebruikt, dan kom je vaak al aan 255 g/dag (zonder de seleniuminname uit de voeding).

Voor kinderen gelden afhankelijk van de leeftijd, lagere seleniumbovengrenzen: 4-6 maanden 45 g/dag, 7-11 maanden 55 g/dag, 1-3 jaar 70 g/dag, 4-6 jaar 95 g/dag, 7-10 jaar 130 g/dag, 11-14 jaar 180 g/dag en 15-17 jaar 230 g/dag.

Het is daarom belangrijk bij kinderen op te passen met het adviseren van seleniumsupplementen en deze alleen te adviseren bij een lage seleniumstatus.

 

 

Voor meer informatie over selenium zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.