Nano voedingssupplementen niet veilig

19 november 2021

Het RIVM Kennis- en Informatiepunt Risico's van Nanotechnologie (KIR-nano) adviseert geen voedingssupplementen met nano ijzer, magnesium, zink of koper te gebruiken omdat de veiligheid onduidelijk is.

 

Momenteel zijn er voedingssupplementen in de handel met de namen Nano IJzer, Nano Magnesium, Nano Zink en Nano Zink & Koper van The Health Factory.

Bij ons is een vraag van Ingrid van Laar (diŽtist VodiMed) binnen gekomen over de veiligheid van deze producten.

Wij hebben deze vraag voorgelegd aan het RIVM Kennis- en Informatiepunt Risicoís van Nanotechnologie (KIR-nano) en het volgende antwoord ontvangen:

 

U heeft een vraag ten aanzien van de Nano IJzer, Nano Magnesium, Nano Zink en Nano Zink & Koper producten die door The Health Factory worden aangeboden en in de handel gebracht. Hieronder wordt ingegaan op uw vraag.

Bepaalde verbindingen van ijzer, zink, koper en magnesium mogen in voedingssupplementen worden gebruikt. In de bijlage van de Europese verordening staat een lijst met verbindingen van vitamines en mineralen die bij de vervaardiging van voedingssupplementen mogen worden gebruikt. Echter, de producten van The Health Factory bevatten mogelijk nanodeeltjes. Dit is gebaseerd op de vermelding van 'nano' op alle producten en omdat op de website wordt aangegeven dat 'wanneer zink-/koper-/magnesium-/ijzerdeeltjes enkele nanometers klein zijn (1 nanometer is een miljoenste deel van een millimeter), het effect bijzonder krachtig is'.

Voor zover wij weten zijn deze producten niet beoordeeld als nanomaterialen. EFSA geeft in haar Guidance aan welke aanvullende informatie hiervoor nodig is. Deze aanvullende informatie is nodig omdat nanodeeltjes zich anders kunnen gedragen. Zo worden nanodeeltjes meestal beter geabsorbeerd dan niet-nanodeeltjes. Ook kan de verdeling in het lichaam na absorptie anders zijn dan voor niet-nanomaterialen of andere nanomaterialen. Omdat de producten voor zover wij weten niet als nanomaterialen zijn beoordeeld kunnen wij op dit moment geen uitspraak over de veiligheid van deze producten doen. Indien het bij deze producten daadwerkelijk om nanomaterialen gaat, is het niet zeker dat het gebruik van deze producten veilig is.

Uw vraag is samen met deze informatie gedeeld met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

 

Naar aanleiding van het antwoord van het RIVM KIR-nano adviseren wij om de voedingssupplementen van The Health Factory niet te adviseren en patiŽnten/consumenten die deze producten gebruiken te adviseren te stoppen met deze voedingssupplementen.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.