Groningen Anti-Inflammatory Diet (GrAID)

30 april 2021

GrAID is een hulpmiddel voor voedingsadviezen aan patiŽnten met inflammatoire darmziekten voor een anti-inflammatoire voeding.

 

OnderzoeksdiŽtist Marjo Campmans-Kuijpers en MDL-arts Gerard Dijkstra uit het UMCG hebben de Groningen Anti-Inflammatory Diet (GrAID) ontwikkeld voor de voedingsadviezen aan patiŽnten met inflammatoire darmziekten (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) ter preventie van opvlammingen. De GrAID is gepubliceerd in tijdschrift Nutrients.

Zij hebben een uitgebreid literatuuronderzoek verricht naar de effecten van verschillende voedingsmiddelengroepen bij patiŽnten met inflammatoire darmziekten.

De volgende productgroepen zijn opgenomen in de GrAID: mager vlees, eieren, vis, gewone melkproducten (zoals melk, yoghurt, kefir en harde kaassoorten), fruit, groenten, peulvruchten, aardappelen, tarwe, koffie, thee en honing. De inname van rood vlees, overige melkproducten, zout en suiker zou beperkt moeten worden. Daarnaast wordt het gebruik van ingeblikt voedsel, bewerkt voedsel, alcohol en gezoete dranken (zoals frisdranken) afgeraden.

 

 

Meer informatie over de rol van vitamines en mineralen in de behandeling van inflammatoire darmziekten, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.