Semaglutide in combinatie met leefstijlinterventie effectief bij obesitas

18 februari 2021

Uit onderzoek blijkt dat deze combinatie leidt tot een gemiddeld gewichtsverlies van 15% in 68 weken bij patiŽnten met overgewicht / obesitas (BMI ≥ 27).

 

Het medicijn semaglutide werd toegediend via een wekelijkse injectie aan 1.961 deelnemers met obesitas (BMI ≥ 30) of met overgewicht (BMI ≥ 27) met ten minste 1 gewichtsgerelateerde comorbiditeit (zoals bijvoorbeeld hypertensie). Diabetes was een exclusiecriteria.

De deelnemers verloren in 68 weken gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht. Bij de controlegroep die een placebo kreeg, was dat slechts 2,4%. Beide groepen kregen een leefstijlinterventie (energiebeperkte voeding (- 500 kcal) en meer bewegen (+ 150 minuten/week)). Deze fase-III-studie is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Semaglutide is een GPL-1 analoog die al langer beschikbaar is in de dosis van 1 mg (of lager) per week voor mensen met type-2-diabetes. De GLP-1 analogen lijken op het hormoon glucagon-like peptide-1 (GLP-1) dat normaal vanuit de darm naar het bloed wordt afgegeven na het nuttigen van een maaltijd. GLP-1 analogen zorgen voor een glucose-afhankelijke stimulatie van de insulinesecretie, afname van de maaglediging, remming van de voedselinname en een toename van de natriurese en diurese. Vanwege de gewichtsreductie die als bijverschijnsel optrad, is onderzoek gedaan naar het effect van semaglutide als anti-obesitasmiddel met een hogere dosis (2,4 mg/week).

Liraglutide (eveneens een GLP-1 analoog) is al geregistreerd als anti-obesitasmiddel in Nederland maar wordt nog niet vergoed door de zorgverzekering bij mensen met overgewicht / obesitas (BMI ≥ 27). Liraglutide geeft gemiddeld 4% gewichtsverlies bovenop de leefstijlinterventie.

Semaglutide lijkt dus effectiever dan liraglutide. Het is belangrijk de vervolgonderzoeken en goedkeuring van semaglutide als anti-obesitasmedicijn verder af te wachten.

De belangrijkste bijwerkingen van GLP-1 analogen zijn misselijkheid, diarree en hypoglykemie. De gastro-intestinale bijwerkingen treden vaker op in het begin van de behandeling en nemen veelal af na enkele dagen of weken.

Overigens is semaglutide inmiddels in tabletvorm beschikbaar, maar die is hier niet onderzocht.

Gezien het effect kan semaglutide een alternatief vormen voor bariatrische chirurgie. Hiernaar zal verder onderzoek moeten plaatsvinden.

 

 

Meer informatie over anti-obesitasmedicijnen en de behandeling van obesitas zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.