Het bevorderen van een gezond voedingspatroon is kosteneffectief

14 mei 2019

Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek waarbij berekeningen zijn gedaan naar de effecten van subsidies op gezond voedsel.

 

Er zijn 2 berekeningen gedaan: 30% subsidie op fruit en groenten of 30% subsidie op gezonde voeding (fruit, groenten, volkorengraanproducten, noten, zaden, zeevruchten en plantaardige oliŽn).

Daarnaast zijn simulatieberekeningen gedaan naar de gezondheids- en economische voordelen van deze interventies gedurende 5, 10, 20 jaar of gedurende het gehele leven van een deelnemer.

Als gedurende het gehele leven 30% subsidie op fruit en groenten wordt gegeven, dan zou dit leiden tot een toename van 0,4 portie/dag. Door deze toename zou 1,93 miljoen hart- en vaatziekten in Amerika worden voorkomen en $ 39,7 miljard aan gezondheidszorgkosten worden bespaard.

30% subsidie op gezonde voeding gedurende het gehele leven, zou leiden tot een toename van de inname van groente en fruit met 0,4 portie/dag, volkorengraanproducten met 0,2 portie/dag, noten en zaden met 0,1 portie/dag, zeevruchten met 0,2 portie/dag en plantaardige oliŽn met 1,5 theelepel/dag. Door deze toename zou 3,28 miljoen hart- en vaatziekten in Amerika worden voorkomen en $ 110,2 miljard aan gezondheidszorgkosten worden bespaard.

Volgens de onderzoekers is het daarom verstandig om de vergoeding van het bevorderen van gezonde voeding op te nemen in het gezondheidszorgsysteem om hiermee gezondheidszorgkosten in de toekomst te voorkomen.

Het onderzoek is gepubliceerd in PLoS Medicine.

Bron: National Institutes of Health (NIH)

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.