Syndroom RED-S

12 april 2019

Relatief energietekort in de sport leidt tot een verminderd fysiologisch functioneren van sporters.

 

In NutriNews is het artikel Syndroom RED-S relatief energietekort in de sport verschenen met adviezen voor de preventie en behandeling van syndroom RED-S.

Het syndroom RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport) verwijst naar een verminderd fysiologisch functioneren ten gevolge van een relatief energietekort bij sporters.

Door een combinatie van een laag/normaal lichaamsgewicht, een ontoereikende voeding, een zware trainingsbelasting en weinig aandacht voor herstel kan er een relatief energietekort ontstaan met negatieve gevolgen voor de sportprestaties en gezondheid. Bij tieners kunnen hierdoor ook negatieve gevolgen optreden voor de groei en ontwikkeling.

Syndroom RED-S kan vooral optreden bij sporters waarbij minder lichaamsgewicht een prestatievoordeel of een esthetisch voordeel biedt (bijvoorbeeld kunstschaatsen, dansen, turnen, gevechtssporten, sporten met diverse gewichtsklassen en alpineskiŽn), bij sporters die een hoog tot zeer hoog energieverbruik hebben waardoor het lastig is om voldoende energie en voedingsstoffen via de voeding in te nemen (bijvoorbeeld duuratleten) en bij sporters met eetstoornissen.

Bron: NICE

 

 

Naast de aandacht voor energie en macrovoedingsstoffen (zoals eiwitten en koolhydraten) is ook aandacht voor een voldoende inname van vitamines en mineralen bij syndroom RED-S nodig.

Voor meer informatie over het belang van vitamines en mineralen bij sporters, zie DoelgroepenIndex onder 'Sporters'.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.