Nog steeds supplementen met te hoge vitamine-B6-hoeveelheden

3 december 2018

Er zijn nog steeds supplementen in de handel met te hoge vitamine-B6-hoeveelheden, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

 

De Consumentenbond onderzocht producten met vitamine B6 die te koop zijn bij drogisterijen en online. Dit leverde 23 vitaminepotjes op die meer dan de wettelijk toegestane 21 mg vitamine B6 bevatten. Gemiddeld zit er in die potjes bijna 70 mg vitamine B6, ruim 3x de toegestane maximale dosis. Een potje van het merk Liever gezond bevat zelfs 250 mg vitamine B6, bijna 12x de toegestane maximale dosis.

De Consumentenbond maakte een overzicht van de supplementen die per 1 november 2018 nog verkrijgbaar waren en > 21 mg vitamine B6 bevatten.

 

Wettelijke regels

Vanaf 1 oktober 2018 mogen vitaminepillen niet meer dan 21 mg vitamine B6 per dagdosering bevatten omdat langdurig gebruik van meer dan 21 mg vitamine B6 per dag kan het zenuwstelsel aantasten en klachten geven als gevoelloosheid, tintelingen en/of zenuwpijn in handen en voeten.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is maar 1,5 mg. Dit is een hoeveelheid dit voor gezonde personen voldoende is.

Bij tekorten kan het zinvol zijn om extra vitamine B6 te gebruiken om deze tekorten aan te vullen. Ook bij bepaalde ziekten kan extra vitamine B6 nuttig zijn.

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een veilige bovengrens van 25 mg vitamine B6/dag opgesteld. Gezien de inname van vitamine B6 uit de voeding betekent dit een beschikbare ruimte van maximaal 21 mg vitamine B6 voor voedingssupplementen voor volwassenen (voor kinderen liggen deze hoeveelheden lager).

Hogere vitamine-B6-hoeveelheden kunnen dan alleen nog op voorschrift van arts of diëtist worden gebruikt waarbij het belangrijk is om de vitamine-B6-status te monitoren.

 

Boycot

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Nu zijn er eindelijk wettelijke maxima, maar mogen fabrikanten hun oude voorraden nog opmaken. Maar ieder toezicht op die voorraden ontbreekt. Daardoor worden consumenten nog steeds blootgesteld aan schadelijke hoeveelheden vitamine B6 en niemand weet hoe lang deze situatie nog gaat duren. Dat is onacceptabel. Wij roepen consumenten op deze producten te boycotten. En wij dringen er bij fabrikanten op aan om deze potjes per direct uit de handel te halen.'

 

 

Voor meer informatie over het nut van vitamine B6 en de risico’s voor te hoge doseringen, zie e-book Alles over Vitamine B6.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.