Neurologische complicaties door vitaminetekort na bariatrische chirurgie

11 juni 2018

Levenslange suppletie van vitamines en mineralen en monitoring van vitamine- en mineralenstatus is nodig na een maagverkleining.

 

Door de sterke toename van het aantal bariatrische operaties nemen ook de neurologische complicaties toe ten gevolge van vitamine- en mineralentekorten.

Deze complicaties kunnen ontstaan doordat de vitamine- en mineralenstatus onvoldoende wordt gemonitord en/of patiŽnten de voorgeschreven vitamine- en mineralensupplementen niet of onvoldoende innemen.

Voor een goede werking van het zenuwsysteem zijn thiamine (vitamine B1), vitamine B6, vitamine B12, vitamine E, koper en mogelijk ook foliumzuur (vitamine B11) van belang.

Recent is een case report verschenen in Clinical Obesity van een Nederlandse patiŽnt die psychiatrische-neurologische symptomen kreeg door foliumzuursuppletie bij een onbehandelde vitamine-B12-deficiŽntie.

 

Meer informatie over het belang van de preventie, diagnose en behandeling van vitamine- en mineralendeficiŽnties na een bariatrische operatie, zie e-book Bariatrische chirurgie.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.