Niet-toegestane claims op producten voor gewichtsverlies

16 mei 2018

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat veel voedings- en gezondheidsclaims op producten voor gewichtsverlies niet zijn toegestaan.

 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een onderzoek naar etiketten en websites van voedingsmiddelen die verkocht worden om gewichtsverlies te bereiken, geconstateerd dat veel bedrijven niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims gebruikten.

De NVWA heeft voor het onderzoek producten van 36 verschillende bedrijven geÔnspecteerd. Bij slechts 2 bedrijven voldeden de etiketten van alle onderzochte producten helemaal aan de regels.

Bedrijven die zich niet aan de regels hielden zijn in 2017 opnieuw geÔnspecteerd. Inmiddels voldoen de onderzochte producten van 20 bedrijven volledig aan de wetgeving voor voeding- en gezondheidsclaims en de overige etiketteringseisen. Bij 12 bedrijven is het handhavingstraject nog niet afgerond. 2 bedrijven zijn inmiddels gestopt met het verkopen van voedingsmiddelen gericht op gewichtsverlies. Bedrijven prijzen voedingsmiddelen voor gewichtsverlies vaak aan door gebruik te maken van voedingsclaims en gezondheidsclaims. Voedingsclaims beklemtonen welke voedingsstoffen er juist wel of niet in een product zitten. Bijvoorbeeld 'vetarm', 'suikerarm' of 'bron van eiwit'. Gezondheidsclaims zeggen dat een voedingsmiddel een bepaald effect heeft op de gezondheid. Bijvoorbeeld door te stellen dat consumptie van een voedingsmiddel leidt tot gewichtsverlies. Omdat het verboden is om informatie te geven waardoor de consument wordt misleid, mogen bedrijven alleen claims gebruiken die wetenschappelijk zijn onderbouwd en wettelijk zijn toegestaan na goedkeuring van de Europese Commissie.

Lees het volledige verslag Voedingsmiddelen als onderdeel van afvaldiŽten.

Bron: NVWA

 

Meer informatie over up-to-date voedingsadviezen aan patiŽnten met obesitas, zie e-book Obesitas.

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.