Dromen onthouden door vitamine B6

9 mei 2018

Vitamine-B6-suppletie voor het slapen gaan, zorgt ervoor dat mensen hun dromen beter kunnen herinneren blijkt uit een Australische studie.

 

Het niet kunnen herinneren van dromen werd in 1975 al genoemd als een kenmerk van een vitamine-B6-deficiŽntie.

In 2002 is een kleine dubbelblinde studie uitgevoerd bij 12 personen om te kijken of er een verband bestaat tussen vitamine B6 en droomactiviteit (met placebo, 100 mg vitamine B6 en 250 mg vitamine B6). Uit deze studie kwam naar voren dat vitamine-B6-suppletie (vooral 250 mg) voor het slapen, gaan effect had op het herinneren van dromen.

Onlangs is een Australische gerandomiseerde dubbelblinde, placebogecontroleerde studie gepubliceerd waarin 100 deelnemers (18-40 jaar) op 5 achtereenvolgende dagen, 240 mg vitamine B6 kregen voor het slapen gaan.

De deelnemers werden verdeeld in 3 groepen: groep 1 placebo, groep 2 vitamine B6 en groep 3 vitamine-B-complex (thiamine, niacine, pantotheenzuur, vitamine B6, foliumzuur, vitamine B12, biotine, inositol en choline). De hoeveelheid vitamine B6 in de vitamine B6 groep en de vitamine-B-complex was gelijk (240 mg). Het vitamine-B-complex bevatte geen riboflavine omdat gebruikers dit zouden opmerken door de felgele kleur van de urine.

Uit deze studie kwam naar voren dat de deelnemers die vitamine B6 gebruikten, hun dromen beter konden herinneren aan het eind van de studie. De deelnemers gaven aan dat de dromen helderder waren, waardoor zij deze beter konden herinneren. Ook bleven de herinneringen gedurende de dag langer hangen dan voor de studie.

Er was geen verschil tussen de placebogroep en vitamine-B6-groep in droomkwaliteit (levendigheid, bizarheid, emotionaliteit en kleur van dromen) en slaapkwaliteit (in de tijd dat men ís nachts wakker was, de slaapkwaliteit en de vermoeidheid bij ontwaken).

Bij de groep die het B-complex innam bleek er wel een effect te zijn op de slaapkwaliteit. Zij scoorden slechter op slaapkwaliteit dan de placebogroep. Zo gaven meer mensen aan met een slaperig gevoel wakker te worden en lagen zij per nacht meer minuten wakker.

Het is belangrijk te vermelden dat de ingenomen vitamine-B6-hoeveelheid meer dan 100x hoger ligt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 per dag (1,5-1,8 mg) bijna 10x hoger ligt dan de maximaal aanvaardbare grens van inname van vitamine B6 (25 mg/dag). Langdurig gebruik van deze hoge vitamine-B6-hoeveelheden kan neurotoxische effecten hebben. Het is daarom belangrijk dat deze vitamine-B6-hoeveelheden onder deskundige begeleiding van een arts of diŽtist worden gebruikt.

Waarschijnlijk is vitamine B6 vooral effectief bij personen die een lage vitamine-B6-status hebben. Ook zou langdurige suppletie mogelijk het herinneren van dromen verminderen, aldus de onderzoekers.

 

Lucide dromen

Studies naar de relatie tussen vitamine-inname en dromen worden gedaan ter ondersteuning van onderzoek naar zogeheten lucide dromen. Lucide dromen is volledig bewust dromen, dus je weet tijdens het dromen dat je droomt.

Volgens de onderzoekers, is het herinneren van dromen erg belangrijk. Daarbij komt dat lucide dromen veel mogelijke voordelen kan hebben. 'Lucide dromen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het overkomen van nachtmerries of het behandelen van fobieŽn', aldus de onderzoekers.

 

Meer informatie over vitamine B6 en de werking van neurotransmitters en diverse hersenaandoeningen, zie e-book Alles over Vitamine B6.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

9 mei 2018 10:00 Jacqueline Hartog
 Vitamine B6 en dromen
Veelvuldig dromen kan andersom een aanwijzing zijn voor een te hoge vitamine B6 status, waarbij uiteindelijk ook neurologische klachten kunnen ontstaan.
Bij overmatig dromen daarom altijd de B6 suppletie navragen en eventueel de status laten bepalen.

Met vriendelijke groet,
Jacqueline Hartog

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.