De oranje tompouce is hét Koningsdag-gebakje. Lees meer over de geschiedenis van de tompouce.
Volgens Wikipedia is dit gebakje in Nederland voor het eerst gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. Hij zou daarbij geďnspireerd zijn geweest door General Tom Thumb. In 1844 en 1845 reisde het circus van de Amerikaanse showman Phineas Taylor Barnum door Europa en deed daarbij ook Nederland aan. Vooral het optreden van Charles Sherwood Stratton (1838-1883) was een regelrechte sensatie. Hij was een dwerg van slechts 63,5 cm en optrad onder de naam General Tom Thumb.
Enkele jaren later begon de Friese dwerg Jan Hannema (1839-1878) op te treden onder de naam Admiraal Tom Pouce. Vermoedelijk was hij bij de naamkeuze geďnspireerd door zijn Amerikaanse collega. 'Pouce' is het Franse woord voor duim.
Het heeft er alle schijn van dat deze Amsterdamse bakker alleen de naam tompouce aan het gebakje gegeven. Want het idee van de tompouce, 2 laagjes bladerdeeg met room ertussen, komt oorspronkelijk uit Frankrijk. En waarschijnlijk bestaan deze gebakjes al sinds 1651. Het werd hier 'millefeuille' genoemd, wat 'duizend laagjes' betekent. De tompouce als gebakje komt voor het eerst voor in de boeken in 1875.
Inmiddels is de tompouce over de hele wereld te vinden. In Italië wordt hij de 'mille foglie' genoemd. In België 'boekske' of 'glacéke'. In de Verenigde Staten noemen ze het de 'Napoleon', omdat de millefeuille ook wel 'napoleonbaksel' wordt genoemd. Ook in Zweden, Noorwegen en zelfs Rusland wordt het zo genoemd.
In Nederland worden tompouces normaal met een roze glazuurlaag verkocht, maar met Koningsdag eten veel Nederlanders oranje tompoucen.
Je kan de oranje tompoucen halen bij de bakker of zelf maken (zie recept).
Fijne Koningsdag!