Vitamines en mineralen uit basispakket in 2019?

14 maart 2018

Binnenkort besluiten Minister Bruins en Minister de Jonge of vitamines en mineralen per 2019 uit het basispakket worden gehaald of niet.

 

In november 2016 heeft het Zorginstituut Nederland (ZINL) het advies Horen vitaminen, mineralen en paracetamol 1000 mg (nog) thuis in het te verzekeren pakket? aan de toenmalige Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgebracht om orale vitamine- en mineralenpreparaten die op voorschrift worden gebruikt, uit het basispakket te halen.

Na die tijd zijn er meerdere reacties op het voornemen van de Minister om dit advies over te nemen gekomen, zie Tweede Kamer stukken.

Vanwege het eerdere demissionaire kabinet is er nog geen beslissing genomen over dit advies.

Minister Bruno Bruins (minister van Medische Zorg en Sport) en Minister Hugo de Jonge (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zullen in mei 2018 een beslissing nemen over dit advies.

 

Om meerdere redenen is het schrappen van de vergoeding van orale vitamine- en mineralenpreparaten die op voorschrift worden gebruikt, een slechte zaak:

  • problemen met veilig geneesmiddelengebruik voor polyfarmaciepatiŽnten doordat er geen medicatiebewaking plaatsvindt (dit kan leiden tot meer medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames);
  • vitamines en mineralen zijn belangrijk ter preventie van complicaties, ziekten en ziekenhuisopnames (bijvoorbeeld valpreventie, osteoporose en verminderen toxiciteit van geneesmiddelen);
  • risico op substitutie naar duurdere middelen;
  • belemmering overschakeling naar orale suppletie omdat vitamine- en mineraleninjecties wel vergoed blijven (bijvoorbeeld overschakeling van vitamine-B12-injecties naar orale vitamine-B12-suppletie);
  • zorgmijding en therapieontrouw door stapeling van eigen betalingen door patiŽnt.

 

De beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers (KNMP), de seniorenorganisatie KBO-PCOB en het Reumafonds hebben daarom opnieuw een brief gestuurd waarin zij wijzen op de gevolgen en risicoís van de voorgestelde uitstroom uit het pakket waarmee geen rekening is gehouden in het advies van ZINL.

Daarnaast heeft het Reumafonds een uitgebreid standpunt geschreven.

 

Meer informatie over de interactie tussen voeding en geneesmiddelen, zie e-book Voeding en medicijnen.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.