Polyneuropathie door lachgasgebruik

5 december 2017

Steeds vaker gebruiken jongeren lachgas als partydrug. Dit kan leiden tot polyneuropathie ten gevolge van een vitamine-B12-deficiŽntie.

 

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van vorige week zijn twee jonge patiŽnten beschreven (van 17 en 19 jaar) die na regelmatig gebruik van lachgas zich presenteerden met polyneuropathie (dove, tintelende handen, stoornissen in de fijne motoriek, koude voeten en een onzekere loop).

De vitamine-B12-waarden van deze 2 patiŽnten waren verlaagd en lagen op 140 en 164 pmol/l. Beide patiŽnten hadden geen anemie of foliumzuurdeficiŽntie.

De methylmalonzuurwaarden werden bepaald en waren bij beide patiŽnten sterk verhoogd 632 en 3448 nmol/l.

Op basis van deze waarden werd de diagnose vitamine-B12-deficiŽntie gesteld.

Bij beide patiŽnten werd begonnen met vitamine-B12-suppletie en werd gestopt met het lachgasgebruik. Na 2-3 maanden was de polyneuropathie volledig verdwenen.

Het is belangrijk polyneuropathie door een lachgasgeÔnduceerd vitamine-B12-tekort tijdig te herkennen en te behandelen, omdat niet-tijdige behandeling of het niet volledig staken van lachgasgebruik kan leiden tot permanente invalidering.

 

Meer informatie over de effecten van lachgas op het vitamine-B12-metabolisme en de risico's op een vitamine-B12-deficiŽntie, zie e-book Alles over Vitamine B12.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.