Insulineresistentie bepalen met HOMA-IR

29 november 2017

Insulineresistentie is een probleem bij veel patiŽnten met obesitas en kan leiden tot comorbiditeiten. Hoe is insulineresistentie te bepalen?

 

Als er sprake is van insulineresistentie bij patiŽnten met obesitas kan een koolhydraatbeperkte voeding mogelijk leiden tot verbetering.

De meningen hierover zijn echter verdeeld en ook onderzoek geeft (nog) geen eenduidige resultaten.

Is een energiebeperkte voeding of een koolhydraatbeperkte voeding (eveneens energiebeperkt) de oplossing voor insulineresistentie (op de korte en lange termijn)?

Duidelijk is wel dat voldoende eiwit in een energiebeperkt dieet belangrijk is en ook dat de toegevoegde suikers worden beperkt.

Is dan een verdere koolhydraatbeperking nuttig bij patiŽnten met obesitas en insulineresistentie?

Om hiervan een goed beeld te krijgen is het belangrijk om de insulineresistentie te meten en de voordelen van een koolhydraatbeperkte voeding goed in kaart te brengen.

Met behulp van het meten van het nuchtere glucose- en insulinegehalte, kan de HOMA-IR worden bepaald. Dit geeft inzicht in de mate van insulineresistentie en vervolgens kan daarmee later ook het effect van de ingestelde voedingstherapie en leefstijladviezen worden geŽvalueerd.

 

Bekijk het e-book Obesitas voor meer informatie over de HOMA-IR bepaling.

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.