Contaminanten in voeding

23 november 2017

Op welke wijze kan de inname van contaminanten via de voeding en de schade door contaminanten in het lichaam worden verminderd?

 

De inname van de meeste contaminanten via voedsel blijft voor mensen die eten en drinken volgens de Schijf van Vijf binnen de veilige marge, aldus het rapport The intake of contaminants via a diet according tot he Dutch Wheel of Five Guidelines van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Het RIVM heeft berekend dat de inname van het merendeel van 28 onderzochte contaminanten binnen de veilige marge ligt als mensen eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Voor 3 contaminanten is dit niet zeker: acrylamide, arseen en lood. Overigens betekent dit niet dat het zeker is dat hierdoor negatieve gezondheidseffecten zullen optreden. Ze kunnen alleen niet worden uitgesloten. Voor cadmium, aflatoxine B1 en de som van aflatoxine B1, B2, G1 en G2 kon geen conclusie worden getrokken door onzekerheden in de berekening.

Koffie deels vervangen door thee
In het rapport suggereert het RIVM dat sommige contaminanten in de voeding terug gebracht kunnen worden. De inname van acrylamide kan bijvoorbeeld beperkt worden door koffie te vervangen door andere dranken, zoals thee. Mensen die noten consumeren kunnen beter kiezen voor rauwe noten die een verwaarloosbare acrylamideconcentratie bevatten in tegenstelling tot (droog)geroosterde noten.

Visconsumptie beperken?
Door vis te laten staan wordt de inname van arseen beperkt. Echter de visconsumptie heeft ook gunstige gezondheidseffecten en maakt daarom deel uit van de Schijf van Vijf. Daarnaast draagt rijst ook bij aan de inname van arseen in het voedingspatroon. In het rapport wordt gesuggereerd om niet dagelijks rijst te consumeren.

Eet gevarieerd
Lood wordt gevonden in basisvoedingsmiddelen zoals brood, groente, vlees, zuivelproducten, fruit en graanproducten. Er bestaan geen loodvrije alternatieven voor deze voedingsmiddelen, bovendien maken deze producten deel uit van een gezond voedingspatroon. Consumptieverlaging zou de gezondheidsvoordelen van de richtlijnen negatief beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor cadmium en aflatoxinen, die ook in dezelfde basis voedingsmiddelen voorkomen. Als algemeen advies wordt aangeraden om gevarieerd te eten voor een zo laag mogelijke inname van contaminanten.

Bron: RIVM

 

Voldoende vitamines en mineralen
Een punt waar in het RIVM-rapport geen aandacht aan is besteed, is de invloed van een optimale vitamine- en mineraleninname op het onschadelijk maken van contaminanten in het lichaam. Vitamines (zoals thiamine (vitamine B1), foliumzuur, vitamine C) en mineralen (zoals calcium, ijzer, zink, koper en selenium) spelen een rol bij het tegengaan van de schadelijke effecten van contaminanten.

Meer informatie over dit onderwerp, zie in de desbetreffende e-books van VoedingOnline.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.