Welke vetten hebben invloed op cognitieve achteruitgang?

14 november 2017

Uit de resultaten van de Doetinchem Cohort Studie blijkt dat met name alfa-linoleenzuur cognitieve achteruitgang tegen gaat.

 

In de Doetinchem Cohort Studie zijn bij 2.612 personen van middelbare leeftijd (43-70 jaar) de voedselinname en cognitieve functies onderzocht en vervolgens na 5 jaar nogmaals.

Uit dit onderzoek blijkt dat personen met een hogere cholesterolinname een sterkere cognitieve achteruitgang hebben dan personen met een lagere cholesterolinname.

Bij personen met een hogere inname van alfa-linoleenzuur (ALA) ging het cognitief functioneren juist minder hard achteruit.

Innames van andere vetzuren waren niet geassocieerd met een verandering in cognitief functioneren. Ook was er geen duidelijk verband tussen het eten van vis en een afname van cognitief functioneren.

Alfa-linoleenzuur zit vooral in plantaardige oliŽn (zoals lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie), noten (zoals walnoten) en plantaardige margarines.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de European Journal of Nutrition.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.