Zwarte dranken en voedingsmiddelen met houtskool

25 augustus 2017

Actieve kool in voeding (zoals detox-sapjes) kan negatieve effecten hebben op de vitamine- en mineralenstatus.

 

Houtskool (actieve kool) in eten en drinken is populair (zoals in zwarte detox-sapjes, zwart ijs, zwarte appeltaart, zwarte pizzabodems (niet aangebrand), inktzwarte koffie, zwarte hamburgerbroodjes en bagels en zwarte mozzarella). Ook zijn er producten als gezichtsmaskers en tandpasta met actieve kool te koop.

De actieve kool die wordt gebruikt in etenswaar is (meestal) van kokosnootschillen of bamboe dat tot extreem hoge temperaturen is verhit. De as die achterblijft wordt vervolgens bewerkt met stoom of hete lucht.

Vanwege deze behandeling kan de koolstof door adsorptie allerlei stoffen aan zich binden. Actieve kool wordt in de geneeskunde dan ook al jaren gegeven aan mensen die een overdosis paracetamol of andere geneesmiddelen hebben genomen. Het is daarnaast ook het actieve bestanddeel van Norit (diarreeremmer).

Raw Lemonade van Albert Heijn bevat naast citroen, limoen en gember, 250 mg actieve kool. Deze hoeveelheid staat gelijk aan 2 tabletten Norit.

Het is niet zonder gevaar om voedingsmiddelen en drankjes met actieve kool in te nemen. Actieve kool adsorbeert ook allerlei goede stoffen (zoals vitamines en mineralen) en geneesmiddelen die je nodig hebt (zoals de pil) die daardoor niet opgenomen kunnen worden in het lichaam.

Bronnen: Erasmus MC / AD / NRC

 

In de VoedingsstoffenIndex is te zien met welke vitamines en mineralen interacties met houtskool (actieve kool) zijn beschreven.

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.