Meer obesitas en hoge bloeddruk bij nieuwe generaties volwassenen

4 april 2016

Jongere generaties lopen meer risico op gezondheidsproblemen door obesitas en hoge bloeddruk dan voorgaande generaties.

 

Vier 'generaties' vergeleken
In een grote cohortstudie zijn de veranderingen in leefstijl en belangrijke risicofactoren in relatie met hart- en vaatziekten bestudeerd. In deze studie zijn volwassenen tussen 20 en 60 jaar, 21 jaar lang gevolgd. Er is gekeken naar 4 'generaties' die bij aanvang van de studie 20-29 (twintigers), 30-39 (dertigers), 40-49 (veertigers) en 50-59 (vijftigers) jaar oud waren.
In iedere nieuwe jongere generatie kwamen overgewicht, obesitas en een hoge bloeddruk vaker voor dan in de eerdere generatie.
Van de veertigers eind jaren 80 had bijvoorbeeld 8% van de vrouwen en 7% van de mannen obesitas. Zestien jaar later was dit gestegen tot 15% bij de vrouwelijke en 11% bij de mannelijke veertigers.
Toekomstige generaties ouderen zullen dus vaker, en vanaf jongere leeftijd overgewicht en obesitas hebben, wat weer gevolgen heeft voor bijvoorbeeld het risico op diabetes.

Risicoprofielen
Door zulke ongunstige veranderingen wist maar een heel klein deel (minder dan 10%) van de volwassenen een gunstig risicoprofiel (gezond gewicht, lage bloeddruk, laag cholesterol, niet roken) 10 jaar lang vol te houden.
Het belang van het langdurig volhouden van dit gunstige risicoprofiel blijkt uit de grote verschillen in risico’s voor de gezondheid ten opzichte van het risico bij een ongunstig profiel.
Degenen met een gunstig risicoprofiel hadden een 7x lager risico op hart- en vaatziekten dan personen met een ongunstig risicoprofiel.
Als deze getallen vertaald worden naar de gehele Nederlandse bevolking, zou 86% van de gevallen van hart- en vaatziekten toe te schrijven zijn aan ongunstige risicoprofielen.

Dit blijkt uit het proefschrift Cardiovascular risk factors over the life course van Gerben Hulsegge die zijn promotieonderzoek uitvoerde bij het RIVM in samenwerking met het Julius Centrum van het UMC Utrecht.

Bron: RIVM

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.