Gewicht en vitamine D tijdens zwangerschap bepalen gezondheid kind

26 augustus 2015

Zwangere vrouwen doen er goed aan te letten op hun gewicht en te zorgen voor voldoende vitamine D.

 

Dan heeft hun kind op 5-jarige leeftijd minder lichaamsvet en een kleinere kans om type-2-diabetes te ontwikkelen. Dit blijkt uit een publicatie van de ABCD-studie, gepubliceerd in PLoS One.

Voor dit onderzoek is gekeken hoe het vitamine-D-gehalte, in samenhang met het gewicht van de zwangere vrouw, de gezondheid van het kind beÔnvloedt. Overgewicht en een vitamine-D-tekort kunnen beide een rol spelen in de glucosehuishouding. Doordat vitamine D in vet oplosbaar is, hebben vrouwen met overgewicht minder vitamine D beschikbaar voor de glucosehuishouding.

De resultaten van dit onderzoek, onder ruim 1.800 vrouwen en hun kinderen, laten zien dat de kinderen van moeders met overgewicht en een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap, een hoger insulinegehalte in het bloed hebben op 5-jarige leeftijd. Circa 40% van de zwangere vrouwen in de studie heeft een tekort aan vitamine D. Onderzoeker Jessica Hrudey: 'Vitamine-D-tekort alleen verhoogt de kans op type-2-diabetes bij de kinderen op latere leeftijd niet, maar in combinatie met overgewicht van de moeder wel. Dus zwangeren met overgewicht moeten goed op vitamine D letten. Dit kan door in de zon te zitten, want vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht dat valt op de onbedekte huid, maar je kunt het ook uit voeding of supplementen halen.'

Er is ook een relatie gevonden tussen een lager vitamine-D-gehalte tijdens de zwangerschap en relatief veel lichaamsvet bij de kinderen op 5-jarige leeftijd. Een mogelijke verklaring is dat vitamine D wordt opgeslagen in het vet van de moeders en daarom minder beschikbaar is voor de ontwikkeling van spieren en botten bij hun kinderen. Ze krijgen dan naar verhouding meer vet.

Uit het AMC-onderzoek blijkt verder dat vrouwen met ondergewicht ook vaker een tekort aan vitamine D hebben, mogelijk als gevolg van verkeerde voeding. Het kan zijn dat dit ook leidt tot gezondheidseffecten bij het kind. Er waren echter te weinig zwangere vrouwen met ondergewicht in de ABCD-studie om dit goed te onderzoeken.

Bron: AMC

 

Meer informatie over het belang van vitamine D tijdens de zwangerschap, zie e-book Alles over Vitamine D.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.