Ongeveer een derde van de patiënten met dementie, had de ziekte kunnen voorkomen door gezonder te leven en rekening te houden met vermijdbare risicofactoren.
Deze resultaten komen naar voren uit het grootschalige bevolkingsonderzoek ERGO (Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek) en zijn gepubliceerd in BMC Medicine.
Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van de vermijdbare risicofactoren op het ontstaan van dementie groter is geworden. Ook is er een verschuiving van deze factoren. 25 jaar geleden speelden met name roken en een laag opleidingsniveau de grootste rol en diabetes, cholesterol en hoge bloeddruk een kleinere rol bij de ontwikkeling van dementie. Gezamenlijk verklaarden deze risicofactoren toen bij 23% van de patiënten dementie. Uit een analyse over de laatste jaren blijkt nu dat dit aandeel is gestegen tot 30%.
Met 16% is een te hoge bloeddruk de grootste boosdoener, gevolgd door een lage opleiding. Mensen die een hoge opleiding hebben genoten, hebben minder kans op dementie. Een hoge opleiding vermindert de gevolgen die de ziekteprocessen hebben op het mentaal functioneren. Er is eigenlijk meer reservecapaciteit om de gevolgen van de ziekte op te vangen. Ook speelt diabetes nog steeds een rol. Dit betekent dat er meer ruimte is om dementie te voorkomen.
De vermijdbare risicofactoren kunnen worden beïnvloed door meer bewegen, een gezonde voeding, niet roken, trainen van de mentale functies en zo nodig medicatie.
Bekijk in de ZiektebeeldenIndex, welke mogelijkheden er zijn om hypertensie, diabetes, hypercholesterolemie en dementie te voorkomen met voeding.
Bronnen: Erasmus MC / VoedingOnline
Bronnen |
|